De eerste Macintosh


De eerste Macintosh in 1984 was een complete computer in een enkele behuizing. Het interne geheugen was 128K RAM. Dat was eigenlijk erg weinig, en uitbreiding was niet mogelijk omdat de de geheugenchips op de printplaat ("moederbord") waren gesoldeerd. In het najaar van 1985 kwam de "fat"-Mac met 512K RAM geheugen. Maar het bleef een gemis dat er niet gemakkelijk een harde schijf aan de Mac gekoppeld kon worden.
Dat de Macintosh "grafisch" werkte (met afbeeldingen op het beeldscherm in plaats van tekstcommando's) lijkt misschien misschien maar een kleine stap ten opzichte van de andere computers van dat moment. Maar het was in wezen een fundamenteel andere manier van omgaan met een computer. Het schrijven van een programma voor de Mac vereiste van de programmeur een totaal andere wijze van denken. Dat was de reden dat programmeurs en software bedrijven aarzelden om dit soort software te gaan schrijven waardoor er in het begin niet veel software beschikbaar was. Apple leverde daarom twee eigen programma's mee: MacWrite en MacPaint. (afgebeeld hierboven is MacPaint)

Zo zag het bureaublad er in 1984 uit:


Tegelijk met de introductie van de Macintosh kwam Apple met een printer op de markt, de ImageWriter. Dat was een matrix-printer die in staat was om te werken met de grafische mogelijkheden van de Mac. In 1985 kwam de de eerste Apple LaserWriter beschikbaar. Deze laser-printer had als bijzonderheid dat hij werkte met PostScript, een speciale computertaal (ontwikkeld door Adobe) die ook werd gebruikt in de drukkerij-wereld op een aantal (dure) zetmachines. Doordat daarnaast programma's als MacPublisher en PageMaker verschenen kon het fenomeen "desktop-publishing" ontstaan, waardoor de Macintosh een stevige basis kreeg in de grafische sector en daaraan verwante sectoren.

In januari 1986 kwam de Macintosh Plus op de markt met 1Mbyte RAM geheugen (gemakkelijk uitbreidbaar tot 4MB). Bovendien had deze Mac een SCSI aansluiting (revolutionair op dat moment), waardoor er zeven externe apparaten, zoals harde schijven en scanners op konden worden aangesloten.